Zonkartan Finland – Sverige – Norge

Jag läser naturligtvis en mängd svenska bloggare, vilket gör att jag gärna skulle vilja veta hur deras växtzon kunde jämföras med den finländska. Det finns en rolig lista på nordiska trädgårdsbloggar enligt växtzonTankar från Trädgårdsmästarn och en lista på finländska trädgårdsbloggar enligt växtzonKarolinas trädgård. Problemet är förstås om man inte vet vilken är ens egen växtzon.

I Finland kan man kolla dem på meteorologiska institutets växtzonssidor (här delat enligt län, om man är osäker). Nästa problem är ju att zon 1 i Finland är något helt annat i Sverige eller Norge.

Jag har inte hittat någon zonkarta som man kunde direkt se att hur zonerna skulle kunna vara jämförelsebara, men en PDFSvensk trädgård är det bästa som jag funnit (Nordiska zonkartor, examensarbete av Annika Larsson, 2009). Sedan beror det ju på mikroklimat, jordmån, värmer sten eller något annat att förstås kan man ju förändra växtzonen något. Men nog berättar den om hur mycket jobb man kan behöva göra för att få något att växa.

PDF:n går inte igenom zonerna enligt hur perenner klarar sig, utan mera om träden. Men detta är den enda platsen som jag hittat som visar Norge, Sverige och Finland alla i ett med zonerna utmärkta. Tittat på kartan skulle man kunna tänka att Finlands zoner börjar där Sverige har zon 4, medan Norge har zon 1 lika som Sverige (se sidan 12). På sidan 13 visar tabellen samma som nedan, förutom att här är Finland först. Lättare säkert att titta direkt på PDF:n, men om den inte hittas så har jag nu här något att se igenom. (Finland använder sig av växtzon 1a för Åland, 1b för sydvästra Finland.)

Finland   Sverige  Norge
-      zon 1   zon 1
zon 1a    zon 2   zon 2
zon 1a    zon 3   zon 2-3
zon 1b-2   zon 4   zon 3-4
zon 3-4   zon 5   zon 4-5
zon 4-5,(6) zon 6   zon 6-7
zon 6-7   zon 7   zon 6-8 
zon 7    zon 8   fjällregion
zon 8   fjällregion -

Sedan kan man ju diskutera klimatförändring och vänta sig att snart växer det vindruvor också på friland runt omkring i Finland…

Det här inlägget postades i Funderingar, Läsvärt, Odling, Planering och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s