Mot skadedjur

Problem med kaniner eller harar?
Blanda växter de vill rå sig på med narsisser, växter från törelsläktet (Euphorbia), lökar eller fingerborgsblommor.

En plantskola i England har listat några växter som de flesta kaniner inte äter, men en varnar att släkten är olika, några tycker om det ena och några det andra.

De bästa är endera giftiga eller doftar starkt.

Insektangrepp
Mot insekter är det bäst att använda sig av växelbruk i köksträdgården mot sådant som lever under jorden och såpvatten eller bara vanligt vatten besprutat flera dagar efter varann mot dem som kommer på bladen (bladlöss är visst det vanligaste). Om man använder sig av såpvatten lönar det sig att inte bespruta då det är soligaste, för solen kan bränna bladen med såpa.

Natur och miljö har information om vad som kan göras för att få en ekologisk trädgård att frodas.

Sniglar, liljebaggar och annat passligt stort att plocka bort för hand lönar det sig att plocka bort alltid när man ser dem. Gärna genast på våren, så att så få som möjligt hinner lägga ägg. Åt sniglar kan man göra ölfällor, liljebaggar lönar det sig att fånga genom att lägga ena handen under baggen och med andra försöka ta fast den. Då den fäller sig från bladet fångar man det in den undre handen (den fäller sig på rygg, så att man inte skall se den när dess svarta mage syns uppåt).

Växtens plats i trädgården
Kraftiga växter klarar angrepp bättre än svaga växter (och det är underligt om man aldrig får något onödigt på sina växter. Det lättaste sättet att försäkra sig om det är att bara plantera plantor som trivs på det tänkta stället, i rätt sorts jord (stenjord åt dem som vill ha det torrt om rötterna, lerjord åt mineralhungriga och starka växter, fin trädgårdjord åt finsmakarna) och i rätt sorts läge (soligt, halvskuggigt, skuggigt, hur mycket blåser det, rätt växtzon). När man gör mot instruktionerna som medföljer plantan, kan man vara beredd på att allt inte överlever möjliga angrepp, eller årstiderna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s