Plantor via posten

Så har vi våren här, om inte ute så åtminstone inne. Den stora mängden plantor jag köpte via nätbutiken kom som tur inte redan vecka 14, utan vecka 16. Jag sprang och hämtade dem hem genast som jag fick sms:t att paketet är tillgängligt. Inte kan man ju ha de små liven i en låda hur länge som helst!

Krukade plantor
De var fina plantor, helt säkert bättre än om jag hade själv dragit upp dem från frön. De snabbaste hade redan åtminstone en gång klippts för att förgrena sig och vissa, lite väl käcka, blommade.

Pelargonplantor i förvaringslådaFörstås måste det alltid finnas ett men: en pelargon hade sett sina bästa dagar. Den var möglig och knäckt så långt ner att det hade inte hänt i posten, utan någon gång tidigare. När jag tog den ur sin låda var det klart att denna kommer att gå i soporna direkt. Jag anmälde plantan och fick väldigt snabbt svar. Då jag skrev till försäljaren hade jag inte ännu tagit plantan ur lådan, utan trodde att den kanske kunde överleva. En annan fråga är också hur de två andra pelargonerna tar sig, men åtminstone ännu ser de ut att må bra. Jag fick rådet att hålla pelargonerna borta från andra plantor för säkerhetens skull, pelargonerna var i sin låda och de andra i sina lådor, så den korta stunden de var på posten har de troligen inte hunnit kontakta varann via luften.

En minneslista för kommande år om jag köper plantor via nätet igen:

 • ha passligt stora och färdigt tvättade krukor som väntar på dagen då plantorna kommer
 • ha tillräckligt av rätt sorts jord hemma (såjord, plantmull, kaktusmull)
 • ha brickor som man kan hålla krukorna på och flytta dem lätt många i taget
 • hämta plantorna genast. Det känns så mycket lättare att säga om någon planta är skadad, än om man hämtar de några dagar efter att man fått infon om att de är på posten
 • om det är kallt ute, lönar det sig att låta plantorna vara en tid i sin låda innan man omplanterar dem – plantera om dem ändå så snart som möjligt
 • vattna underifrån (ca 15 min i luftat vatten, sen vattnet bort om plantorna inte har sugit upp det), det är hälsosammare än ovanifrån (mullen hålls porösare, rötterna går neråt)
 • man kan bevattna plantorna inne i sina förvaringslådor, vattnet rinner ut från sidan, så de får inte för mycket vatten
 • omplanteringen är alltid en shock, så det tar en tid (ett par veckor) innan de börjar växa igen
 • kom ihåg solljuset
Annonser
Det här inlägget postades i Bär, Blomma, Minneslapp, Odling och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Plantor via posten

 1. lenaericsson skriver:

  bra regler! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s