Planeringsidéer

Dela upp och börja med det viktigaste

Börja planeringen med den viktigaste delen av trädgården som skall förändras. Dela först upp trädgården i hanterbara delar och lägg olika vikt på dem. Den delen av trädgården du aldrig använder är sist. Den delen du ser jämt är först. Framsidan är troligen viktigare än baksidan och så vidare. Dessutom är det roligt att hitta på namn åt de olika delarna av trädgården, eller rabatterna, så att man kan tala om dem med andra.

Börja stort, gå till mindre

Om du har en tabula rasa till trädgård, alltså inget alls eller bara gräsmatta, lönar det sig att fortsätta med ”börja stort”. Välj träd och buskar och deras lägen innan du går till perenner och ettåriga. Träden och buskarna växer långsamt och dessa vill du ändå inte flytta på många gånger. Kom ihåg att buskar och träd ger bra vindskydd för de släpper lite igenom så att det inte bildas virvlar såsom det kan om man lägger i stället ett tätt staket på en blåsig plats.

Höjd och bredd

Annat än träd och buskar som ger omväxling på höjd och bredd ger en spalje för klätterväxter, något blickfång såsom en stor kruka eller roligt fågelbad. Man kan låta långa klätterväxter växa längs ett staket i stället för att låta det klättra uppåt.

Kolla växternas önskemål

Det är onödigt att försöka lägga solälskande kalkätare i skuggig surjord. Alla blir sura av det. Kolla alltså först läget och jordmånen och fundera sedan vad som passar in på det. Det är dessutom lättare, när man inte har oändligt med växter att välja emellan.

Triangeln i planeringen

 • Lägg samma sort nära varan i en triangel i stället för en klump eller långt ifrån varan.
  Lägg i mitten en hög, på sidorna lite lägre. Kanske tre olika storlekar, inte på jämna avstånd så ser det naturligare ut.
 • När du har bädden färdig och det blommar: lägg käppar vart du skulle kunna lägga små tillägg, så hittar du platsen när det är tid att sätta lökar eller så frön.

Frösådd / förkultivering
När du sår kan du använda en plastkruka för att få lite jord ovanpå fröna i stället för ett såll.

Använd en penna för att ploppa upp de små plantorna när du skall omskola dem in i egna krukor eller större krukor. Håll i hjärtbladen, de första bladen som kom upp, de är de starkaste och klarar av det bättre än de andra bladen eller stjälken.

Vintervackert

Tänk på det som är grönt på vintern: barrträd, rhododendron, mahonia, murgröna, liguster… Tänk på stammens form och färg såsom ormhasselns spiralformade grenar (buske), knölal med knölar på stammen (träd), eller rödstammiga korallkornellen (buske).  Tänk på fåglar och lämna solrosar och annat ettårigt och stå över vintern. Också det ger lite form på höjden och något för snön att lägga sig över.

Vårklipp

För att ha lättare att såga eller klippa med sekatören, kan det löna sig att lägga band på de grenar man planerar att ta bort. Då kan man titta från olika håll om det ser ut som den rätta grenen innan man tar bort den. Annars kan den vara svår att veta vilken man tänkt säg när man klättrar upp i trädet, eller när man går runt omkring. Också om man planerar att frisera senare, kan det vara bra att lägga märken, för mitt i allt är det nästan sommar och bladen har spruckit ut och nu syns inte grenarna längre!

Sommarklipp

För att få växterna att blomma senare än de borde, kan man prova med ett ”Chelsea chop”: klipper perennen till hälften i maj-juni och låter den jobba hårt för att få blommorna att komma igen och gör stjälkarna kraftigare. Då lägger sig inte blommorna lika lätt som de kanske annars skulle göra. De som har problem med rådjur kanske inte tycker att detta är ett bra tips, de har ju sina egna choppare som kommer och går hur de vill…

Det som kan löna sig att pröva är att klippa bara en del av de höga perennerna. Då får man blomning tidigare och senare. Detta kräver lite flera perenner av samma sort för att det skall ge något mervärde.

Skydd för marken

Förstås lönar det sig att skydda marken så att ogräsen har svårare att ta sig fram. Med träflis, löv, bark, sten, gräsklipp, tidningspapper, ogräs som läggs på tork på marken, marktäckande växter… Marktäckande växter är väldigt behändiga under buskar och träd, för då behöver man inte klippa gräset på omöjliga ställen eller sköta annars om marken hela tiden.

Förbättra klimatet

Mikroklimatet är det hur varmt och fuktigt det är på ett litet område. För att få mera värme kan man lägga sten som lagrar värme i sig nära värmekrävande växter, göra ett skyddat läge med t.ex. buskar och sköta dräneringen med sand och upphöjda bänkar (svackorna håller frosten i sig längre). Marktäckare hjälper också till med att behålla värme bättre än en bar jordyta.

Lägg till något lustigt

Ett blickfång kan vara en växt med fin färg eller form. Ett blickfång kan vara en fin staty, eller speciell kruka (utan växt), eller ett solur. Om trädgården inte är helt formell, kan blickfånget vara något lustigt: en kälke med växter eller en miniatyrträdgård i ett träd. Allt är möjligt, men fantasin lägger vanligtvis gränserna.

Det här inlägget postades i Blomma, Minneslapp, Odling, Perenn, Planering, Tips, Träd och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Planeringsidéer

 1. Samettihortensia skriver:

  Det var väldigt omfattande om trädgård, tack! Eller gör som jag, köp lite av varje vad du känner för och ångra efteråt, plantera om, köp mera…hihi. Men jag är faktiskt ute efter liguster, ormhassel, mahonia och kornell har jag redan. Önskar bara att murgrönan skulle bli lika starkväxande här som utomlands.

  • zZz skriver:

   Jag har nog helt samma sätt. I princip skulle jag vilja planera väl, på riktigt går jag oftast med ”oj den där har jag alltid velat ha!”… Och senare kommer jag ihåg varför jag inte hade köpt det tidigare (finns inte passande plats). 😉

   Hur är det annars med din murgröna, hur stor blir den under sommaren?

   • Samettihortensia skriver:

    Det är så mycket roligare att göra uppköp efter vill ha-principen 🙂 Murgrönan planterade jag förra hösten så jag vet inte är hur pass mycket den kommer att växa, håller dig uppdaterad sen 🙂

   • zZz skriver:

    Det är väl just därför jag gör listor som denna… Så att jag skulle öva mig på noggrannhet. 😉

    Hoppas den växer bra. På återkommande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s