Tips för stockrosor

Stockrosen vill ha soligt läge, väldränerad jord: sandjord, upphöjd bänk, tillräckligt utrymme neråt för pålroten. De lär kunna växa upp till 2 meter höga (mina borde bli ca 160 cm). De blommar från juni till augusti.

Så från frön direkt på platsen i mitten av sommaren, med planterings avstånd på 30-40 cm. Stockrosorna tycks inte tycka om att bli förflyttade (eller så behöver man vara noga med att lyfta en tillräckligt stor jordklump så att roten inte går sönder). Det är viktigt att inte så för tidigt, för om de blir för stora klarar de inte vintern lika bra som små blad.

Stockrosen är tvåårig, så första året kommer bladrosetten och andra året får man blommorna. Om man då sår frön två år i rad har man blommor varje år (tänkt att blomman trivs där man sår den och fröna flyger inte väldigt långt ifrån moderplantan).

I år (2015) kommer jag att prova mig på färdiga småplantor av stockrosor (Alcea rosea ’Chater’s Double Mix’), med fyllda kronblad. Om de hålls vid liv tills jag kan lägga dem i jorden och de trivs på sin plats skulle det vara väldigt fiffigt att ha sått redan färdigt frön. Eller om det skulle lyckas med att få varannat år någon annan blomma att blomma lika maffigt och varannat år stockrosorna, skulle man ha en mångsidig trädgård på liten yta. Önsketänkande…

Annonser
Det här inlägget postades i Blomma, Minneslapp, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s