Aeroponics

Jag skulle vilja prova ha fiskar med i ett hydroponicssystem (då skulle det vara aquaponics), men för att jag inte vill leka med fiskar (närmast vill jag inte glömma dem i misstag och just nu har jag inte tillräckligt tid för en ny hobby), så får jag fortsätta inneträdgårdstankarna med något annat. Efter hydroponics skulle kunna vara aeroponics, alltså att låta växterna växa i luften! Nästan… Tanken är den, att rötterna får näring och vatten från en dimma eller t.o.m. dis, riktigt små vattendroppar i luften. Det borde göra att växterna har lättare att ta upp näringen ur vattnet, så det borde gå åt mindre vatten och näring. Helt utan jord, dessutom.

Denna video visar en färdig aeroponics system, så man ser vad aeroponics går ut på. Det är en färdig set som heter Aero-pot, storleken som används i videon ser ut att kosta ca 45 euro på Ebay.

Läste Team Awesomes beskrivining om hur de har byggt sin aeroponicsträdgård. Enda dåliga sidan är att de använder sig av en pump som är lika dyr (ca. 120 euro) eller dyrare som ett helt nytt aquaponics system. Känns lite jobbigt att bara testa något som kostar över hundra euro, utan att beräkna med de andra kostnaderna (de skulle vara nästan eller helt fria) och arbetstiden. Fastän arbetet utför man ju för att det är roligt.

Dispumpen är naturligtvis inte det enda som behövs, fastän den är den dyraste delen. De andra sakerna är:

  • Stor mörkfärgad hink med tätt lock. Om ljuset kommer igenom ger det bättre förhållanden för alger att växa på rötterna.
  • Lika stor bit skumgummi (t.ex. sådan som finns i billiga madrasser) som din borrs diameter (Team Awesome använder sig av 1 tum, vilket är ca 2,5 cm). Skumgummit kommer att hålla plantan på plats och låta vattendimman hållas inne i hinken.
  • Borrhuvud för stora hål (t.ex. Team Awesomes 2,5 cm i diameter).
  • 3-6 plantor, beroende på hur många hål du borrar i locket.

Borra hål i locket med jämna mellanrum (inte för nära varann, eller lockets sidor, så att locket inte går sönder). Du skall borra ett hål mera än du har plantor på kommande, för dimmapparatens elsladd.

Testa pumpen, så att du ser att den fungerar. Lägg pumpen in i hinken med vatten så pumpen är under vattnet (läs pumpens manual). Lägg elsladden genom hålet i locket och täpp till med skumgummi. Sedan lägger du skumgummit runt plantan och plantan in i hålet och provar att den hålls, samma med elsladden.

De flesta använder pumpen en tid och håller den avsläckt en annan tid, till exempel 30 minuter på och 30 minuter av, runt dygnet. Såsom med ledningvatten alltid, så lönar det sig att låta vattnet stå en tid innan man lägger det in i hinken.

Det som lär vara rätt bra är att låta sticklingar få rötter i dimman. Troligen är det lika bra med en vanlig hydroponics också. Borde prova såsom en man från Garden Pool på en video säger att det lönar sig att ta sticklingar av tomater och på två veckor har den rötter och börjar blomma igen (han tar alla blomknoppar och blommor bort innan han sätter sticklingen in i aeroponics systemet). Videon i sig är lite jobbig för den är filmad på en mässa eller dylik så där hörs olika distraherande ljud i bakgrunden.

Aero-poten har en kupa över växterna, vilket Team Awesomes lösning inte har. Jag tror att skumgummit hjälper enormt i den självtillverkade versionen som Team Awesome gjort (vattnet avdunstar inte lika lätt som i liknande till Aero-poten) och växterna får växa friare när de inte har ett tak över huvudet. Trädgårdsmästaren behöver inte heller öppna lufthålen i kupan när det blir för dimmigt eller varmt.

Jag tror jag ska leta reda på en billig (kanske dålig) pump eller ett dimmunstycke till min hydroponics pump jag redan har (en akvariepump fungerar lika bra) och sedan skruva ihop aeroponics trädgård i stil med den Team Awesome gjort.

Det här inlägget postades i Blomma, Buske, Frukter, Funderingar, Grönsaker, Inne, Läsvärt, Minneslapp, Odling, Planering, Stilleben, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s