Använd åkerfräken till växterna

Enligt Kotipuutarha 5/2014 kan man göra en växtskötande soppa av åkerfräken. Det besvärliga ogräset har varit något jag bara grämer över, utan att ta reda på vad man skulle kunna ha för nytta av den.

Artikeln i tidningen berättar att det lönar sig att plocka åkerfräken sent på hösten så innehåller den mycket pi och andra mineraler. Pi förstärker cellväggarna och hjälper mot mjöldagg och svamp. Den förbättrar fröformningen, blomning, hjälper frukterna att mogna och de hålls bättre efter plockningen (också i vinterförvarningen).

In i soppan lägger man 200g torkad åkerfräken (eller 1kg direkt från marken) och 100g aska med 2 liter vatten. Koka ca 0,5 timmar. När det är färdigt lägger man 4 delar vatten i en del soppa och sprutar på odlingarna när skörden börjar bli klar.

Man kan också vattna regelbundet med åkerfräkenvattnet, så att svampen hålls borta. Jag tänker bara att det skulle kunna hjälpa mot äppelvecklaren också, om man bespruter träden före och efter blomningen med åkerfräkenvattnet. Varannan gång besprutning med mjölk, varannan gång med åkerfräken. Oj, vad mycket man skulle kunna göra i trädgården på våren…

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar, Odling, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s