MTTs infoboard

Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT har information om växter och djur för proffs inom jordbruk. Men för oss som är sisådär lite för intresserade kan det vara roligt att uppdatera sig om växtskyddsinfon de upprätthåller på Kasper. Förklaringen till tjänsten är citerad direkt från MTT’s sida: ”Kasper är en gratis finskspråkig webbtjänst för växtskydd som innehåller all aktuell information under vegetationsperioden.” När man klickar på länken Puutarhakasvit, får man infon om just trädgårdsväxter, men samtidigt går man miste om överblicken man får på första sidan.

Just nu borde man göra nåt mot äppelskorv för att det är regnigt. En liten undersökning om saken säger att det inte finns mycket annat att göra den här tiden på året än att ta skorviga blad bort, så att svampen inte har så lätt att sprida sig.

Enligt Anssi Krannila i Kotiliesis artikel, kan man i slutet av hösten göra en urealösning på 3-5% och spruta det på marken runt äppelträden och på själva träden, så att de skorviga bladen och äpplena som möjligen har fallit ned och man inte har märkt förmultnar snabbare. Han säger också att det är viktigt att klippa träden regelbundet för att hålla dem i gott skick.

Våren är den värsta tiden, för skorven börjar då sin spridning, när blad och blommor slår ut. Om jag kommer ihåg rätt var det bland annat äppelskorv man kan hålla i schack genom att på våren spruta träden med mjölk.

Det här inlägget postades i Frukter, Funderingar, Tips, Träd och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s