Bokashikompostering

Bokashi, ordet som syns på alla bloggar, åtminstone på de expertbloggar som delar med sig av expertis i trädgårdsbranchen. Innekompostering är väldigt inne, endera maskkompostering eller anaerobisk, alltså just bokashi. Maskar vill jag inte ha, jag vill inte misslyckas med något man ser med bara ögat. Anaerobiska mikrober är en annan sak.

Ändå har jag inte ännu köpt min första bokashi set. Fastän man kan göra sin egen bokashikompost, så är det troligen tacksammast att börja med något som borde fungera, än att undra om man gjorde något fel. Jag letar efter en som passar vår kökssortering, en max 20 liters rektangulär plasthink, med kran för att få vätskan lätt bort. Jag vill inte lägga papper i komposten, om inte det behövs, då blir den kanske inte full så snabbt.

Bokashi kommer från Asien och idéen är att låta anaerobiska mikrober jobba i två veckor med komposten och sedan låta efterkomposteringen sköta resten i jorden i två veckor. Så det borde vara färdigt för plantorna på en månad. På vintern är det lite svårare att få komposten in i en grop (ca 30 cm djupt), men det lär räcka med en stor behållare så att man lägger 4 delar jord och en del kompost. Vilket innebär att man borde kunna sköta efterkomposteringen t.o.m. på en balkong.

Bara man använder tillräckligt med bokashiströ (två matskedar per liter kompost, eller per gång) borde det inte lukta mer än kanske lite sött. Maskkomposten luktar inte heller, för den delen. Vätskan kan man använda till blommorna (100 delar vatten med 1 del bokashivätska), eller rengöra rören med. Det går alltså att hälla det ner i avloppet, det är ju naturliga rester. Färdigfermenterad bokashikompost är surt, pH 3,5-4,5, det jämnar ut sig när man gräver det i jorden. Det lönar sig ändå att komma ihåg detta innan man planterar något rakt in i komposten, för rötter tycker inte om att vara direkt i kontakt med så sur jord.

Bokashikomposten ser ut som matrester också efter två veckor, alltså då man skall lägga det i jorden för efterkompostering. Men i jorden borde det gå undan och om två veckor är det jord. Det är visst vanligt att ha två bokashihinkar, en som man fyller på och en som får stå och kompostera sig. Man kan förvara bokashihinken var som helst, utom i direkt solsken eller hetta, men om den fryser ner, så stannar komposteringen, likadant som med en vanlig kompost. På tal om vanlig kompost, så kan man också lägga bokashikomposten in i trädgårdskomposten för efterkompostering.

Det viktigast tycks vara att använda tillräckligt strö, hålla det torrt (dränering, eller tidningspapper, eller något annat) och lufttätt. Lägga det tillräckligt djupt under jorden (vissa hundar tycks tycka om lukten och gräver upp det om de känner den) så att inga rötter rör i den halvfärdiga komposten.

Jag fyller på listan om jag kommer på något annat som man snabbt önskar att få veta (innan man börjar kompostering med bokashi). Om man vill läsa mera så finns det förstås på nätet information i överflöd.

Länkar på engelska, med mera information om bokashi kompostering:
The Compost Gardener,
Bokashi Composting.com

Det här inlägget postades i Funderingar, Läsvärt, Planering, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s