Murket träd är guld värd

Igår läste jag om hugelkultur (hugelculture) och idag om att lämna fällda träd på sitt ställe för småkryp.

Båda ger idéer till vad man kan göra för att slippa föra bort eller flisa träd man måste fälla på sin gård. Lämnar du vid ängen träden för insekter, så får de gärna ligga där tills de inte mera finns. Vill du ha en upphöjd rabatt (helst 2 meter hög) så gäller det att lägga hela träd in i bädden. När träden murknar får jorden luft och kol, men använder mycket kväve, vilket man bör beakta om man planterar väldigt kvävekrävande växter i rabatten.

Om man använder sig av hugelkultur och permakultur, plus har en äng med lite murket träd här och var, så borde trädgårdslivet vara väldigt enkelt. Enligt permakulturen gör man såsom växterna växer ute i det fria (blandar, låter växterna klara sig och jobbar mycket vid anläggningen, men så lite som möjligt senare). Enligt hugelkulturartikeln borde man inte behöva vattna en hugelkulturbädd efter det första året, den suger vatten så väl i sig att den kan överlämna det åt växterna ovanom sig utan problem till nästa regn. Ängen är förstås för att få något vackert och ha insekter som sköter pollineringen av de växter vars frukter vi vill äta.

Vilken tur att man ändå kommer alltid att ha något att pota i, för en helt skötselfri trädgård finns nog inte.

Hugelkulturartikeln har bilder som förtydligar texten ytterligare.

Det här inlägget postades i Funderingar, Läsvärt, Tips, Träd, Vatten och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Murket träd är guld värd

  1. lenaericsson skriver:

    nej, skötselfri finns nog inte, men lämnar man kvar lite nedsågade småträd som man gallrat bort så slipper man ju ta hand om dessa i alla fall. Så gör vi i vår äng! Hittar ofta ganska fantastiska långhorningar av den anledningen tror jag!

    • zZz skriver:

      Ängar är nog ett av det härligaste som finns. Naturligt vackert och behändigt. Och bra när man kan låta småkryp leva på nåt i stället för att på konstgjord väg försöka nå samma tillstånd med mångfald.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s