Dela trädgården med barn

Om man har egna eller lånade barn (det kallas också att sköta barn) kan man dela trädgården med dem. Det gör ju gått att lära sig om trädgårdskötsel av någon som älskar det i stället för att få för sig att trädgården betyder hårt arbete och stress.

För att barnen och vuxna skall kunna njuta av samma trädgård är det bäst att dela upp gården så att barnen har sin spalt och vuxna sin. Då får barnen njuta av de snabbt växande, färggranna växterna, medan de vuxna får sina vita rabatter som ingen springer i. Eller kanske det är i en annan värld, men man kan ju prova.

Colorade State University har på sin sajt om hur barnen kan njuta lika mycket av trädgården som trädgårdsmästaren själv. Om man ger ett avgränsat område, sår tillsammans med barnen något snabbt växande och några andra roliga växter (allt behöver man ju inte så tillsammans), så lär sig barnen snabbt vad det går ut på. Förstås måste man också tänka på åldern, en två-åring orkar inte koncentrera sig lika mycket som en 5-åring som redan vet vad det händer i trädgården.

En liten kom-ihåg-lista:
– Ge barnen en egen plats att sköta
– Gör det som du skulle göra om du har skyndsamt och vill ha något ur trädgården: låt barnen plantera färdiga plantor, snabbt växande frön i bra jord, helst upphöjd bänk. Det är lättare att inte gå på plantornas jord om man ser planteringsytan klart.
– Åt 2-4 åringar lönar det sig att lägga bara en liten yta att sköta om. Enligt Jo R. Frederiksen lönar det sig att använda 0,5 påse frön, en tomatplanta och en paprikaplanta. Och förstås om paprika inte växer där du tänker plantera, så plantera något annat…
– Använd plantor som blir små i växten, de är lättare att se och förstå sig på för ett litet barn. Skillnader märks när man planterar en riktig höjdare såsom en stor solros att jämföra med.
– 5-8 åringar kan ha mera ”riktiga” plantor, större, men snabbväxande. Tomater, sallat, rädisor, morötter, squash och örter som ni är vana att använda. Solros fungerar för alla.
– 5-8 åringar kan också lära sig om de välgörande insekterna och probleminsekter.
– Använd bara växter som är ogiftiga. Förklara att de flesta blommorna är giftiga, fastän det finns ätbara kronblad.
– Om man låter barnen ha sin trädgård flera år i rad, kan det löna sig att använda ätbara perenner och frösående växter. Förstås fungerar också jordgubbar, bärbuskar och fruktträd.

Jo R. Frederiksen säger också att det kan vara bra att lära sig om olika kulturer genom att smaka på örter från olika håll i världen.

På samma sajt berättar Becky Russell vilka växter är intressanna för barn. Lejongap, Antirrhinum majus, är roliga när man försiktigt öppnar ”gapet”. Flaskkurbits Lagenaria siceraria, ser rolig ut. Underblomma, Mirabilis jalapa, doftar, har tillräckligt stora frön för ett barn att kunna plantera lätt och frösår sig själv.

Annonser
Det här inlägget postades i Örter, Bär, Blomma, Funderingar, Grönsaker, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s