Om man inte får spara frön…

En hurudan värld lever vi i om man inte får spara frön åt sig själv, eller vän. Får man äga mark på vilken naturen inte lyssnar och fryser sig själv, eller blir det dyra böter. Enligt kvadratmeter.

Desto mindre man vet om lagar som förbereds, desto lättare har man att vara. Bondförnuft säger att det är inte någon idé att låta alla som vill spara, byta eller sälja frön registreras (med årlig avgift). Inte fastän det skulle vara billigare de första åren (försöker de truga droger, eller vad är tanken…)

Sorgligt att fröjättarna vill nu slå till privatpersoner, det räcker inte mera med att hålla bönderna på tå. (Monsantos system i USA och troligen andra länder: om man har deras genetiskt förädlade frön på sin åker skall man betala, fastän man inte kan skydda sig för att inte få dem.)

Nu är det fråga om EU och en lag som inte ännu är slutförd. Den här länken innehåller en sammanfattning på finska, men har länkar till lagförslaget och annat i slutet. Läs om saken intresserar. Om den intresserar tillräckligt skriv under adressen mot lagförslaget som föreningen Maatiainen förberett eller den internationella petitionen.

Annonser
Det här inlägget postades i Läsvärt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s