Trädgårdsportlak

Mitt i vintern fick jag ett intresse för trädgårdsportlak. Låter ganska gott med saftiga, typ succulenta, lite syrliga blad, som man kan äta direkt, eller förbereda som spenat. Viktigaste för mig är att kunna äta direkt. Lite annorlunda smaksättning i salladen gör gott, såsom också att få något syrligt i munnen en het dag i trädgården. Inte är det ett minus heller när det finns barn i familjen.

Trädgårdsportlak

Bilden av ZooFari, CC BY-SA

Rik på C-vitamin (fröer.nu säger E-vitamin) och omega-3, så hälsosam är den också. Alku & Juuri har sorten ”Grüner”, en grön version (gul finns också). Ettårig, höjd 10-30 cm, nedliggande stjälk (vilket tyder på en lite mer vild sort, skulle man kunna tro, trädgårdsversionen borde ha upprätt stjälk), passar för inneodling i kruka.

Odling på våren eller juni-juli, gror i 20 grader på ett par veckor. Mullrik jord, varm, solig växtplats. Blad och översta delen av stjälken används i sallad, örtsmör, dippsås och soppor (tillägg i slutet av matlagningen).

Annonser
Det här inlägget postades i Örter, Minneslapp och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Trädgårdsportlak

  1. Ylva skriver:

    Hej! Ja det är gott att bara nypa av ett blad när man går en runda i trädgården. Även jag har odlat trädgårdsportlak…Hoppas på en skön vår och go sommar….//Ylva

    • zZz skriver:

      Låter nog som något man borde ha i trädgården. En varm och vacker sommar med trädgårdsportlak!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s