Lite om jord

Alltid emellanåt funderar jag på jordens kvalitet. Eller kanske mera, vilka växter som passar till den jorden som finns att använda. Kvaliteten är sen en fråga om man tycker om de växter som passar eller inte.

Det är lite lustigt att lägga surjordsväxter i basisk jord och tvärtom. Lerjordarna kan väl vara neutrala, plus de innehåller väldigt mycket mineraler, så jag förstår inte varför så många tycker lerjord är hemskt. Okej, den är en värsting att jobba med innan man tillagt tillräckligt med kompost, eller använt största delen av leran till fina trädgårdsprydnader.

På odla.nus sida Lär känna din jord kan man läsa lite mera om olika jordar och hur man kan göra olika hemtest (utan eller med testpapper från apotek eller andra platser) för att få veta pH-värdet: surt: pH mellan 1-7; tex. torvjord, exakt neutralt: pH precis på 7; t.ex. vissa lerjordar, basiskt: pH 7-14; tex vissa kalkrika jordar.

Lite av varje om hur man förbättrar jorden står lättläst på Coops sidor. Tror inte länken fungerar i flera år (sidor brukar försvinna när sajter uppdateras och sidan inte är det främsta sajten skall framföra), men kan vara trevlig snabbläsning om man är en intresserad nybörjare.

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s