Beskärning av bärbuskar

Enligt puutarha.net skall man på hösten klippa vinbärs- och krusbärsbuskar för att få bättre skörd. Det gäller att inte klippa för tidigt om de är unga, såsom våra. (Om man läser infon hellre kort på svenska så har Hasselfors Garden något liknande.)

Det är också skillnad på vinbärsbuskar, de vita och röda behöver äldre (3 år) grenar för sina bär, medan svarta och gröna skall ha grenar som är högst 4 år gamla. Krusbären följer samma system som vita och röda vinbär, så de alla skall man börja klippa först när de är ca. 6-7 år gamla. En beskäring på högst 1/6 av hela busken är ok, där man lämnar ca. 7 starkaste och ca. 20 skott av olika ålder. Mobackes sida säger 1/3 -1/4, så med 1/6 klipper man åtminstone inte för mycket.
Bilderna på Puutarha.nets sida är bra, hur en gammal kvist ser ut jämfört med en ung, och hur man klipper längs med marken de gamla skotten som skall bort. (Om man lämnar en stump kan den bli grounderlag för svampsjuka.)

Men här gäller förstås samma som för andra, söndriga eller sjuka delar skall bort.

Det här inlägget postades i Bär, Buske, Planering, Rensning, Tips och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s