Jordens pH-värde med hjälp av indikatorväxter

Hillevi har gjort grovjobbet i att lista växter som indikerar vilket pH-värde jorden har. Väldigt intressant, fastän den inte är helt exakt: flera säger att de har växter växandes i ”fel” jord, eller växter som trivs i olika pH-värden brevid varandra. Det kan ju bara vara lite skillnad sedan på blomningen eller växten skulle trivas ännu bättre i en annan plats…

Min trädgårdsbibel gällande allt inom trädgård i Finland är Pihan ja puutarhan pikkujättiläinen (WSOY 2004), och den innehåller bland annat information om hur man kan höja eller sänka pH-värdet. Det vanliga är ju att lägga kalk (t.ex. äggskal) eller träaska för att höja pH-värdet. Att få det att bli lägre sägs det i boken att använda kvävegödsel eller okomposterad kogödsel. Men okomposterad gödsel har sina dåliga sidor, bl.a. brukar det mycket syre. Kanske det är meningen då man behöver sur jord (barrväxter och rhododendron)?

Om man mäter pH-värdet med en remsa från trädgårdsbutiken eller apoteket, så borde det vara mellan 5 och 7 för att växterna skulle trivas, m.a.o. kunna utnyttja näringen i jorden. 7 är neutral jord, över det är jorden basisk och under 5 har växterna svårt att utnyttja fosfor, säger boken.

Det här inlägget postades i Bok, Läsvärt, Planering, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s