Månkalendern

Kvinnor tänker väl på två olika saker när man säger månkalender? När man nu ändå pratar trädgård, så gäller det de bästa såtiderna. Enligt Eija Uusitalo och Jari Setälä i Kotipuutarha 8/2012 fungerar det väldigt bra, även om de var skeptiska till början.

Vid nymåne (uusikuu, 0) — ca. mitten av maj — gäller det att vända jorden, för allt växer då långsamt ovanpå markytan, också ogräsen. En del är väl också att solen gassar och torkar ogräsen som kommer till ytan?

Vid växande halvmåne (kasvava puolikuu, D) — ca. slutet av maj — lönar det sig att så ”bladväxter”, såsom sallat och mangold. Då börjar växterna växa bättre på markytan (jämför med den förra).

Vid fullmåne (täysikuu, O) — någon dag vid början av juni är det fullmåne, efter det lönar det sig att man sår det underjordiska, alltså rotfrukter;  morötter, potatis, rödbetor…

Enligt samma artikel lönar det sig att vänta till 10.6 om man har väldigt känsliga växter som man tänker så ute, då borde det inte mera vara fara för järnnätter (frost på marken, värmen vid markytan går inte längre under 0).

Så där har vi tipsen för nästa sommar. 2013, här kommer jag och mina frön!

Annonser
Det här inlägget postades i Minneslapp, Odling, Planering, Tips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Månkalendern

  1. Ping: En snygg månkalender på nätet | Miniträdgård med ministuga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s