Morotssådd

Morötter kan sås på hösten och våren, säkert på vintern och sommaren också, bara man förbereder sig. En sak är att akta sig för att lägga frön för nära varann när man än sår. Det är svårt med de minimala fröna, men det är ännu svårare att gallra i en morotsbuske. Man kan försöka med att blanda fröna i något annat: sand eller t.o.m. torrt kaffe. Sedan sår man blandningen.

På hösten (vintersådd? 😉 lönar det sig att göra såfåran färdig innan marken fryser och blir för hård att bearbetas. När marken är hård läggs fröna och sand på, då borde inte fåglarna hitta fröna. På våren behöver man bara komma ihåg att inte räfsa upp de små liven. Kom ihåg att lägga märkespinnar!

När man sår på våren, lönar det sig att lägga kompost i bänken. Och för att lättare komma ihåg vart man la morötterna, kan man blanda fröna med rädisefrön. Rädisorna kommer tidigare och då ser man exakt var morotsraden går. De borde inte störa varann, fastän den här sommarens skörd ser illa ut för morötterna. Orsaken är troligtvis vädret och skötseln, inte rädisorna.

Om det blir lite väl sen vårsådd (sommarsådd), kan man koka upp potatismjöl i vatten till en lös deg, lägger fröna i den och lösningen i en tom ketchupsburk. Sedan sprutar man det i såfåran, morötterna njuter av lösningen som både baddar fröna och ger näring när den börjar gro.

Annonser
Det här inlägget postades i Grönsaker, Minneslapp, Odling, Planering, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s