Takodling

Odling på vardagliga ställen tycker jag att är en väldigt bra idé. Varför använder vi inte höghusgårdarnas oanvända ställen till odling i stället för oanvänd gräsmatta? Varför har vi en mängd med raka tak (flesta visst byggda på 80-talet, då snöade det väl inte när man inte behövde syda taken?), som används ännu mindre? På ängar och i skogar har vi också mark, men den är ju förstås inte helt oanvänd. Men vi behöver ju buskar och träd, varför inte ätbara för både människor och djur?

En förklaring har ju varit att det blir kladd (förklarar inte bärbuskar som är giftiga för människor), eller att det lär barn att äta från buskar och kan sedan äta från giftiga. Möjligt, möjligt, men man kan ju inte uppifrån sköta om allt. Det är viktigt att fråga innan man äter, om man inte känner igen något. Om man så är barn eller vuxen.

Väldigt trevligt att takodlingar har kommit till Finland också. Undrar hur länge det varar när de aktiva är tvungna att lyfta hela odlingen bort från taket till vintern. Inc. att hitta en plats för jord och växter som övervintrar. Kanske det blir till att stöda taken bättre, skydda odlingarna på något sätt på plats över vintern och så ordna utflykter till dessa tak på somrarna? Roligt att se att det finns på olika håll och flera arrangörer (Campuset i Kumpulas växthus, Slow Food Helsinki, Kattoparatiisi åtminstone) med i dessa tokigheter.

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar, Odling och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s