Fruktträd och beskäring

Från alla träd och buskar kan döda och torra grenar skäras när som helst.

Äppelträd kan beskäras i princip när som helst, bäst är ändå på våren innan bladen slagit ut, eller på hösten efter äpplen fallit. Ett nyplanterat äppelträd skall beskäras för att bli hållbar och jämn. Annars lönar det sig att bara ta bort grenar som skadar varann eller skadas av t.ex. ett närliggande hus, eller om kronan blivit för yvig ovh solen inte kommer åt alla grenar. Om någon gren ger dåligt med frukt kan den också sågas av, men träden har emellanåt sämre år, så för den skull skall man inte skala hela trädet…

Plommonträd, körsbärsträd och päronträd behövs inte skäras alls. Om man ändå vill göra det, så skall det göras i slutet av sommaren, för de blöder kraftigt på våren (växer väldigt dåligt efter beskärningen). Detta från boken Ukonhattu ja Ahkeraliisa – perinteiset koriste- ja hyötykasvit av Pentti Alanko och Pirkko Kahila.

På Strömsö har de mera info om beskärning av äppelträd. Se på ritningarna på sidan för att se vad det lönar sig att skära bort.

Annonser
Det här inlägget postades i Frukter, Planering, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s