Tips för nybörjande odlare

Denna artikel på Kaupunkiviljelys sida är väl skriven från en nybörjares synvinkel. Att odla är lätt, bara man vet vissa detaljer och följer dem. Artikeln svarar kort på frågor om hur, när, var och metoder om odling. Här under finns några av de viktigaste tankarna i min åsikt, men artikeln är kort och med bra länkar, så det lönar sig att läsa den.

Man behöver mull, redskap, frön eller plantor. En odlingslåda gör man ganska enkelt, men det går att odla t.e. örter rakt i mullpåsen. Till redskapen hör spade, vattenkanna, täckmaterial på växterna (som skydd mot kallt och senare mot odjur) och på marken (mot avdunstning, kväver ogräs och ger jorden råvara när det bryts ner, eller värmer om man använder sten). De redskap som behövs bara en eller två gånger lönar det sig att låna eller hyra. Om man är sen med att så fröna (gör som fröpåsen säger, det lönar sig inte att hoppas på det bästa), köp färdiga plantor.

Desto större och djupare mullområde, desto mindre problem. Vanligtvis sägs det att man skall ha 50 cm i diameter för buskar och en meter för träd, medan artikeln säger att 50 cm räcker för allt. Tanken är väl att det rör sig om små träd, som nuförtiden blir allt populärare. Om man odlar i krukor håller större krukor bättre fukten än en liten, så man behöver inte vattna lika ofta.

Det lönar sig att ge mycket vatten på en gång hellre än lite vatten var och varannan stund. Då sugs vattnet längre in i mullen och mindre kan avdunsta. För att vara säkrare på att mögel inte förekommer på bladen borde man också vattna på morgonen, så att solen kan torka växten.

Örter och sallater växer bättre om man klipper dem regelbundet (ta inte allt, men en del av skörden). Prova vilken dör av att man skördar ofta och vilken njuter av det. Rotfrukter klarar förstås inte av detta.

Som i allt annat kan man bryta mot reglerna när man lärt sig tillräckligt. I början lönar det sig att göra som de bättre lär.

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar, Läsvärt, Odling, Planering, Tips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s