Odlingsmetoder i dagstidningen

Jag vill odla många olika sorter tillsammans, på ett sätt som får alla odlade växter att trivas, medan de man inte odlar (ogräs) inte får fotfäste. Söndagens Husis kom med något om den saken, en artikel berättade om permakultur på ett sånt sätt att jag skulle vilja veta mera. Kursen som nämns i sammanhanget är redan fullsatt, men det gäller ju bara att läsa och hitta andra som är intresserade av olika odlingsmetoder. Helt säkert använder många sig av permakultur eller någon ”ge och ta lika mycket ur trädgården” metod utan att veta om det. Koloniträdgårdarna har ju haft detta tankesätt väl alltid (man får inte använda gifter, kom ihåg komposteringen, använd flis flitigt), medan större fält (alltså riktiga bondgårdar) använt det som går snabbast.

I samma artikels faktaruta finns också bloggen Pohjoinen permakulttuuri, snabbt tittat ser det ut som nåt man måste läsa med tanke… Oj, kan trädgårdsintresset bli jobbigt också vid datorn? Den bloggen får gå till min bloggläsare, det enda sättet att komma ihåg att läsa den flitigt.

De andra sidorna som nämns är Permakultur Sverige och Alternativ.nu, den första var för mig helt okänd. Kanske jag inte har kommit så långt i mitt trädgårdsintresse ännu att sökmotorn skulle visa vilka olika möjligheter det finns. Eller så borde jag leta mer information på svenska…

Permanent agriculture (eller nuförtiden också permanent culture, det tycks inte gälla bara odling), vad är det då egentligen? Permakultur Sverige säger: ”Permakultur är framförallt ett designverktyg för att tänka igenom sitt projekt innan man startar.” Det gäller att planera vilka växter har nytta av varann (t.ex. träden skyddar de mindre), använda sig av växelodling, vänskapsväxter, täcka odlingen med gräs, flis, löv, kompost när den inte ännu är full med växter… Det här låter bekant, den lates trädgård! Permakultur tycks också innehålla en hel del ideologi om en bättre framtid, så det kanske intresserar någon också.

Det här inlägget postades i Evenemang, Läsvärt, Odling, Tips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s