Visuella knep för en liten trädgård

StenhögNär man har en miniträdgård, vill man utnyttja varje centimeter till det sista. Därför är det bra att lära sig av de erfarna och det försöker jag med hjälp av listan jag samlat från olika sajter och tidningar.

 1. Använd bara 2-3 färger på blommorna. Kan vara blått/rött i början av sommaren, gult/orange i slutet. Då använder man egentligen bara två färger… åt gången.
 2. Lägg varma färger (röd, orange, gul) nära och kalla (blå, vit, kanske lila) färger långt bort från åskådaren.
 3. Gör vägarna till kurvor i stället för helt raka. Ännu bättre om vägen är bredare från den sidan som man tittar in i trädgården och blir smalare längre in.
 4. Plantera växter med de klaraste formerna främst och sätt oklara, ”dimmiga” växter längre bak. På det sättet känns det som om synfältet skulle inte räcka riktigt till hela djupet av trädgården.
 5. Också repetition får trädgården att se större ut. Ingen aning hur detta borde göras…
 6. Lägg höga växter längst bak och låga fram. När man ser många växter på en liten yta, blir helheten mer massiv, man helt enkelt behöver inte lika stor areal som om man planterar lite här och lite där.
 7. Planera in ”rum” i trädgården med hjälp av träd, buskar och högt växande perenner. Varför inte använda också större stenar, pation etc. om man har utrymme för sådant.

Vid det skedet när man är säker på sin sak, kan man ju börja leka och förändra dessa råd och det fungerar ändå… men i början är det väl bäst att försöka hålla sig till dem och se vad fungerar bäst för oss.

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar, Tips och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Visuella knep för en liten trädgård

 1. Karolina skriver:

  Hej,
  VAd kul o läsa! Tänkvärt, tack för en bra blogpost och roligt att du har hittat ”Trädgårds bloggar delade efter zon”, jag har haft lite svårt att hitta de Finländska- men svensk skrivande bloggarna..

  Ha en fin helg!

  • zZz skriver:

   Jag hade samma tanke som du, med att få indelat bloggande trädgårdsälskare enligt zoner, så därför hittade jag till dig. 🙂 Härligt att du hade tagit dig an detta jobb. Fint att också vi svenskspråkiga bloggar kommer med, så har vi alla finländska bloggar på ett ställe.

   Tack det samma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s