Basilika

Den vanliga, storbladiga, basilikan är en ettårig växt i Finland, för den är svår att få och överleva inomhus, men när man använder sig av skörden och ser till att den har passligt med vatten och värme, så är den en tacksam ört.

Så frön inomhus tidigt på våren (titta i trädgårdkalendern för tidpunkt) i näringsrik jord, som inte får torka ut. Om solen gassar via fönstret, kan det vara bra att låta en tunn, ljus gardin vara emellan solen och plantorna. Plocka bort blommorna, så främjar du bladtillväxten. Vissa basilikor (grekiska basilikan) smakar visst inte så bra när blomningen börjat.

I slutet av sommaren kan man pröva använda sticklingar. Plantera dem i jord när de fått rötter i ett vattenglas.

Olika sorters basilika
– sitron basilika passar till fisk och höna (lemon basil)
– vanlig basilika är näst starkast till smaken, lättast att få och växa från frö eller färdig planta
grekisk basilika är starkast till doften och smaken, växer bra i kruka på en solig plats
– röd basilika ser snygg ut, inte så stark som vanlig, passar till salsa eller kall pasta (purple basil)
– thai basilika har vackra blommor (thai basil)

Hur basilikan borde bli buskig

Enligt Kotipuutarha 6.2011, hortonom Annikki Oikkonen blir basilikan buskig och fin när man använder en plast- eller glaskruka, vattnet avdunstar för mycket från en lerkruka. Låt inte plantan eller mullen kyla ner sig, utan håll den på en varm plats.

Så flera frön i samma kruka och flytta planttoffsarna till flera krukor när de växer till sig (gallra inte i onödan).  Gödsla regelbundet med utspädd gödselvatten. Klipp skörden redan som liten planta, det gör bara gott för basilikan.

Samodling

Vitkål och tomat (bättre tillväxt och smak) tycker om att växa nära basilika, enligt Fobo och med sparris, enligt Handbok för vardagsekologi.

Innan man odlar växter i närhet av varandra, lönar det sig att ta en titt på nätet med ”samodling” eller ”companion planting” och växternas namn, för säkerhets skull. Alla växter tycker inte om varann.

Annonser
Det här inlägget postades i Örter, Odling och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s